Росія - єдиний правдоподібний винуватець трагедії MH17, - Bellingcat

Експерти Bellingcat в доповіді до третьої річниці катастрофи рейсу MH17 назвали "Бук" Збройних сил Росії єдиним правдоподібним кандидатом на роль установки, що збила Boeing

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Згідно з доповіді експертно-журналістської групи Bellingcat про трагедію літака "Малайзійських авіаліній" на Донбасs, до його збиття безпосередньо причетна Росія, яка є єдиним правдоподібним кандидатом на роль винуватця.

"Російський "Бук" під номером 332, що належав 53-ій зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, - це єдиний правдоподібний кандидат на роль пускової ракетної установки, що збила Boeing, який здійснював рейс MH17", - йдеться в розслідуванні Bellingcat.

Крім того, Bellingcat також піддала критиці версію російського концерну "Алмаз-Антей", який зазначав, що малайзійський "Боїнг" був збитий в районі поблизу сіл Зарощенське і Велика Шишівка, що знаходяться під контролем збройних сил України. Ці дані не підтверджуються ні свідченнями очевидців, ні інформацією з відкритих джерел, ні технічною оцінкою Ради безпеки Нідерландів.

В доповіді Bellingcat відтворюється наступна версія подій: 23-25 червня 2014 року 53-а зенітно-ракетна бригада перевезла техніку з території Росії на позиції біля українського кордону. Серед цієї техніки була й установка "Бук" з номером 332, яка згодом була помічена в Україні 17 і 18 липня 2014 року.

Далі, ранком 17 липня "Бук" виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід по контрольованій сепаратистами території, і досяг міста Сніжне. Потім "Бук" своїм ходом прибув на поле на південь від Сніжного, звідки випустив ракету, що збила малайзійський пасажирський лайнер, який здійснював рейс MH-17. Ранком 18 липня установка була зафіксована на одному з відео на схід від підконтрольного сепаратистам Луганська без однієї ракети. Незабаром після цього "Бук" було перевезено назад до Росії.