У Росії шахраї крадуть гроші клієнтів банків через додаток Apple

Шахраї, використовуючи мобільний додаток Siri виробництва компанії Apple, створили схему крадіжки грошей у клієнтів російського банку "Сбербанк"

Про це повідомляє російське видання "Ведомости".

Кореспонденти видання встановили, що голосовий помічник Siri, який встановлений на телефонах компанії Apple, може використовуватися шахраями для крадіжки коштів.

Журналісти провели експеримент - викликали Siri на заблокованому iPhone та попросили його відправити sms повідомлення на номер 900, через який можна керувати рахунком в банку. Виявилося, що програма Siri, яка допомагає керувати iPhone за допомогою голосу, дозволяє також робити банківські перекази.

Тож, якщо телефон виявився в руках шахрая, йому достатньо дати голосову команду, щоб перевести гроші на потрібний рахунок.

В той же час, експеримент з телефоном на платформі android  успіхом не увінчався, оскільки голосова система Ok Google перед відправкою sms-повідомлення попросила розблокувати смартфон.

У жовтні 2016 року "Сбербанк" Росії звернувся у компанії Apple, щоб та на рівні операційної системи заборонила можливість маніпулювати функціональністю sms-банку. Проте, "Сбербанк" та Apple так і не вирішили цю проблему. 

Тож поки банк рекомендує клієнтам відключити функцію доступу Siri до заблокованого екрану телефону.

За даними "Сбербанку", 68 млн клієнтів sms-банкінгу щодня роблять більш ніж 3 млн платежів та грошових переказів.