Transparency критикує Раду за введення антикорупційних палат

Міжнародна організація Transparency Іntеrnаtіоnаl розкритикувала Верховну Раду через створення антикорупційних палат замість антикорупційного суду

Про це йдеться в заяві Transparency Іntеrnаtіоnаl Ukraine у Facebook.

Міжнародна організація Transparency Іntеrnаtіоnаl вважає, що антикорупційні палати при існуючих судах не зможуть замінити незалежного антикорупційного суду в Україні.

"Transparency International EU звертає увагу на позицію Transparency International Ukraine про необхідність запровадження в Україні саме антикорупційних судів, а не палат", - йдеться у повідомленні.

Також, за їх словами, нещодавня заява президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера щодо компромісу в питанні антикорупційних судів вельми здивувала всі антикорупційні органи в Україні.

"Заява президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера про компромісний варіант антикорупційного судового органу викликала здивування у найбільших антикорупційних організацій в Україні", - йдеться у повідомленні Transparency International

Transparency Іntеrnаtіоnаl закликала українську владу створити таку антикорупційну судову інституцію, яка б відповідала таким основним вимогам:

- справи, які подаються з боку НАБУ і САП, мають розглядатися лише в антикорупційному суді;

- у Вищому антикорупційному суді має бути створена незалежна апеляційна палата;

- кандидати на посади суддів повинні обиратися на відкритому конкурсі. Міжнародні партнери мають складати більшість у колегії з відбору суддів;

- антикорупційні судді мають бути забезпечені винагородою високого розміру. Окрім того, суддям та членам їх родин слід забезпечити достатній рівень безпеки.