У Нідерландах розробили електромобіль, який заряджає сам себе

Випускники та студенти Технічного університету Ейндховена в Нідерландах розробили в рамках стартапу Lightyear електромобіль на сонячних батареях, здатний заряджати сам себе

Відео з електрокаром з'явилося на Youtube-каналі стартапу.

"Усі автомобілі світу щороку проїжджають один світловий рік, працюючи на викопному паливі. Наша мета - прискорити перехід на електромобілі, так що до 2030 року один світловий рік буде проїжджатимуть на електричному приводі", - зазначають автори стартапу.

Розробники обіцяють, що за сонячної погоди повнопривідний Lightyear зможе місяцями їздити без зовнішньої зарядки. Сонячні панелі, що вкривають корпус, мають виробляти стільки ж або навіть трохи більше енергії, ніж споживає машина. Залишком енергії заряджатимуть акумулятори електрокару. Таким чином, він буде енергонезалежним.

Залежно від кліматичних умов сонячний електромобіль вироблятиме достатньо енергії, щоб проїжджати від 10-20 тис. км на рік.

Імовірна ціна сонячного електрокара складатиме 119 тис. євро. Перша партія з 10 сонячних машин може з'явитися в 2019 році. На 2020 рік затверджений план із випуску вже 100 автомобілів.

Раніше розробники створили автомобіль на сонячних батареях, який проїжджав до 1000 км в день, але ця версія була некомерційною. Зараз стартап створює електрокар, з яким можна буде вийти на ринок.