У Португалії запустили першу електростанцію на сонячних батареях

У Португалії запрацювала перша гібридна електростанція, що виробляє енергію від води та сонця

Про це повідомляє "Хайтек".

Вдень енергію виробляють плавучі фотоелементи, а вночі та в години пік підключаються гідротурбіни.

Дамба Альту Рабаган обладнана 840 плавучими сонячними панелями, які збільшують загальну продуктивність станції (68 МВт/год.) на 220 кВт пікової потужності. У перший рік станція має виробляти 332 мВт/год. Цього достатньо для забезпечення електрикою 100 будинків.

Це відносно скромна конструкція, але з великим потенціалом. Велика енергокомпанія Energias de Portugal, що втілила проект, володіє також станціями в Бразилії, 70% електроенергії якої припадає на ГЕС. Якщо поєднання енергії води та сонця в Алту Рабаган виявиться вигідним, це стане зразком для Бразилії, потреби якої в електриці, за прогнозами, потрояться до 2050 року.

Панелі виготовлені з придатного для переробки екологічно чистого матеріалу компанією Ciel&Terre International (C&T). Вони оберігають водосховище від випаровування вологи та поширення водоростей, а також зменшують хвилі та захищають береги від ерозії.

За розрахунками C&T, якщо всього 10% з 50 найбільших ГЕС світу будуть обладнані сонячними панелями, вони зможуть виробляти додаткові 400 ГВт. У Португалії число світлових годин дорівнює в середньому 2500 на рік.