Вчені розповіли, які шкідливі звички передаються спадково

Дослідники виявили, що паління,вживання алкоголю та особливості дієти будуть впливати на майбутні покоління людини

Про це повідомляє Science Daily.

Німецькі дослідники з'ясували, що епігенетична історія людини (набуті зміни у генах), передаються наступним поколінням людини. Тобто спосіб життя людини, шкідливі звички (паління, вживання алкоголю), стрес, пережиті хвороби все це стане своєрідним спадком для нащадків людини.

Якщо предки людини все життя пропрацювали на заводі зразка першої половини XX століття, - то їй не пощастило: недоїдання, погана екологія, стрес та хвороби, пережиті ними, передалися людині у вигляді прощальної "записки" в ДНК.

Це звичайно не привід опускати руки, а навпаки важлива причина задуматися про свій спосіб життя перш ніж з'їсти черговий гамбургер, просидіти цілий день за комп'ютером чи змиритися зі стресом, адже наслідки всього цього можна з легкістю передати своїм дітям та онукам.

Протягом життя в епігенетичній пам'яті наших клітин зберігається майже вся інформація про вплив зовнішнього середовища. Ця свого роду "велика база даних" потім аналізуються організмом, який вирішує, адаптуватися йому чи ні. Наприклад, куріння змінює епігенетичні склад клітин легенів, що в кінцевому підсумку призводить до раку легенів. Інші подразники, такі як стрес, хвороба або дієта, також записуються в клітинну пам'ять, адаптуючи майбутні покоління відповідно до умов життя його батька чи діда, або навіть прадіда.