Як велетенські голуби: вчені відкрили новий вид динозаврів

Канадські вчені відкрили новий вид динозаврів, якому дали назву Альбертавенатор, він жив на Землі майже 71 млн років тому та виглядав як птах

Про це повідомляє Independent.

Зовні цей динозавр був схожий на великого птаха: він пересувався на двох лапах, а його тіло було вкрите пір'ям. Також у тварини були короткі крила. Палеонтологи припускають, що він жив в долині річки Ред-Дір близько 71 мільйона років тому.

Останки динозавра були знайдені в провінції Альберта в 80-х роках. В 2017 році їх повторно вивчили та ідентифікували. Новий вид динозавра вирішили назвати Альбертавенатор, чия назва перекладається як мисливець з Альберти.

Спочатку вчені вважали, що знайшли останки троодона - він також пересувався на двох лапах та харчувався як м'ясом, так і рослинами. Однак в процесі аналізу кісток з'ясувалося, що це новий вид, так як череп Альбертавенатора значно менше черепу троодона. Довжина тіла Альбертавенатора досягала двох метрів, а вага була близько 60 кілограмів.

За словами дослідників, виявити при розкопках кістки невеликих пернатих динозаврів - це велика рідкість.

"Нам неймовірно пощастило знайти дуже важливий фрагмент черепа, який дозволив виділити Альбертавенатора як новий вид", - розповів професор Девід Еванс.

Він сподівається, що в майбутньому вченим вдасться виявити й інші частини скелета Альбертавенатора, щоб дізнатися більше про цього дивного динозавра.