Суд зобов’язав Росію виплатити Нідерландам 5,4 млн євро через арешт екологів

Росія повинна виплатити Нідерландам 5,4 млн євро за шкоду, яку Москва заподіяла під час затримання екологів Greenpeace на судні Arctic Sunrise, та арешт 30 людей

Про це повідомляє Reuters з посиланням на рішення Міжнародного арбітражного суду.

18 вересня 2013 році екологи Greenpeace спробували піднятися на нафтову платформу в Баренцевому морі, що належить “Газпрому”. Екологи планували вивісити на платформі банер, який осуджує нафтовидобуток в Арктиці.

Акцію протесту припинили російські прикордонники. Вони затримали екологів і весь екіпаж судна Arctic Sunrise під голландським прапором. Пізніше всіх його членів заарештували на два місяці за звинуваченням у хуліганстві.

В 2015 році орган ООН Постійна арбітражна палата визнав винною Росію у порушенні конвенції ООН і зобов’язав Москву виплатити компенсацію.

Росія відмовилась приймати участь в арбітражному суді. Проте судді цієї установи заявили, що мають юрисдикцію в рамках Конвенції ООН з морського права, яку раніше ратифікувала Росія. Таким чином, це дає суду змогу вирішувати подібні суперечки.

"Це рішення дає зрозуміти, що кораблі в міжнародних водах не можна примусово зупиняти і не можна заарештовувати тих, хто перебуває на борту", - сказав міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс.

У відповідь, МЗС Росії пообіцяло "ретельно вивчити" рішення арбітражу.