У Чорногорії судять проросійських лідерів за спробу перевороту

Верховний суд Чорногорії розпочинає засідання щодо спроби державного перевороту під час виборів минулого року, на лаві підсудних проросійська опозиція та громадяни Росії

Про це повідомляє Balkaninsight.

Сьогодні Верховний суд Чорногорії розпочинає розгляд справи, яку вже охрестили "судом століття". Суд буде розглядати спробу державного перевороту, яка відбулася під час парламентських виборів минулого року. На лаві підсудних опинилися представники проросійської опозиції Чорногорії, а також громадяни Росії та Сербії.

У спробі державного перевороту загалом обвинувачуються 14 осіб. Крім лідерів опозиції Андрія Мандича і Мілана Кнєжевича обвинувачуються водій Мандича, двоє росіян - Едуард Шишмаков і Володимир Попов та дев'ять громадян Сербії.

Обидва лідери опозиції заявили, що вони зіткнулися з політичним переслідуванням. Політиків звинувачують у злочинній співпраці з іноземними спецслужбами з метою здійснення терористичних актів та підриву конституційного устрою. Їм загрожує 15 років позбавлення волі.

Двох громадян Росії, Едуарда Шишмакова та Володимира Попова, будуть судити заочно. Їм висунули обвинувачення у скоєнні кримінальних злочинів, тероризму та актах проти конституційного порядку Чорногорії.

Триденний судовий процес розпочинається у середу та буде транслюватися у прямому ефірі. Це перший випадок, коли камерам дозволили бути присутніми у судовій залі.