Впливового конгресмена-республіканця підозрюють у зв'язках з Кремлем, - ЗМІ

Конгресмен-республіканець від штату Каліфорнія Дейна Рорабакер отримував вказівки з Москви

Такого висновку дійшло видання The Daily Beast, спираючись на власне масштабне розслідування.

Після того, як посадовці з Москви надали секретний документ конгресмену Рорабакеру, той намагався змінити законодавство з приводу санкцій, впроваджених США у зв’язку із справою Магнітського, й організувати слухання в Конгресі, які б негативно висвітлили персону відомого критика Путіна - Білла Броудера, зазначає видання.

Броудер раніше був одним з найбільших іноземних інвесторів Росії, а його податковим юристом був Сергій Магнітський. Після того, як Магнітський повідомив державі про ухиляння від оподаткування на 230 мільйонів доларів в 2008 році, його незаконно затримали, фізично над ним знущалися і залишили помирати в слідчому ізоляторі Росії в 2009 році.

В документі, переданому Рорабакеру в квітні 2016 року в Москві, викладалась російська точка зору на ці події. У документі вказувалось, що зараз є ідеальний час для зміни ставлення Заходу до клептократії Путіна. "Зміна ставлення до історії Магнітського в Конгресі... мала б сприятливий відгук від російської сторони", - наголошувалось у документі. 

Рорабакер визнав, що прийняв документ, але зазначив, що його зустріч з посадовцями Генеральної прокуратури Росії під час його візиту до Москви в квітні 2016 року, була "короткою та формальною".

При цьому інструкції Рорабакеру передавали юристи американської фірми росіянки Наталії Весельницької - близької подруги генпрокруора Росії Юрія Чайки.

Читайте також: Російське досьє сина Трампа. Як нащадок президента домовлявся з кремлівським адвокатом

Після повернення з Москви, Рорабакер затримав в Комітеті розгляд законопроекту Магнітського і запропонував усунути ім’я Магнітського з його назви. Пояснюючи свою позицію, Рорабакер використовував аргументи, наведені в московському документі, зокрема, що Магнітський був фінансовим радником, а не юристом, що Броудер, можливо, хотів уникнути оподаткування на мільйони доларів і відмовився від громадянства США, щоб не платити податки.

Рорабакер також організував показ російського пропагадистського фільму, наданого йому Генеральною прокуратурою Росії, в Newseum в Вашингтоні. Фільм в негативному світлі зображував Магнітського, а просування фільму на міжнародному рівні організовувала знову ж таки Весельницька.

За чотири роки перед цими подіями з Рорабакером окремо провели розмову агенти ФБР, які повідомили йому, що російські розвідники намагаються його завербувати, звертає увагу The Daily Beast.