ЄС погрожує Польщі санкціями

Єврокомісія може запровадити санкції проти Польщі через прийняття парламентом Польщі законопроектів, які, на її думку, знищують незалежність судів у країні

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Єврокомісія висловила серйозну стурбованість з приводу ризиків для незалежності судової влади в Польщі та закликала польський уряд відтермінувати нещодавно прийняті закони про судову владу. Оскільки їх прийняття порушують законодавство ЄС, то Європейський союз може накласти санкції на Польщу.

"Комісія серйозно стурбована чотирма законопроектами, запропонованими останнім часом в Польщі, - сказав заступник Єврокомісії Франс Тіммерманс. 

Це закон про Національну раду з судоустрою, закон про Національну школу суддів, закон про організацію звичайних судів та закон про Верховний суд. Три з чотирьох цих актів вже прийняті сеймом, один з них вступив в силу, два чекають підпису президента і один знаходиться в стадії обговорення в парламентів.

"У разі застосування їх в нинішньому вигляді, ці закони завдадуть вельми негативний вплив на незалежність судової влади та посилять системні загрози верховенству права в Польщі", - наголосив Тіммерманс.

Єврокомісія на цьому засіданні провела перший аналіз цих законопроектів та розглянула наявні в її розпорядженні правові та політичні важелі впливу, в тому числі введення санкцій за порушення законодавства ЄС.