Без Siemens Росії буде дуже важко встановити турбіни в Криму, - Reuters

Росії буде вкрай складно запустити та обслуговувати турбіни Siemens, доставлені в окупований Крим в обхід міжнародних санкцій

Про це повідомляє Reuters.

"Жодна російська компанія раніше не запускала і не обслуговувала турбіни Siemens без допомоги виробника", - пише видання.

Видання опитало понад десять експертів в електроенергетичній та енергомашинобудівній галузях Росії та Білорусії, щодо цього питання. Вони запевняють, що якщо Росія й знайде спосіб запустити турбіни без інженерів Siemens чи їх партнерів, це може привести до технічних, кадрових та юридичних проблем для країни.

"Без Siemens це буде дуже складно зробити", - відповів один з опитаних.

За їх словам партнера російського офісу юридичної компанії Dentons Артема Жаворонкова, будь яка компанія, що ризикне взятися за ці турбіни ризикує потрапити під санкції, а отже лишитися без своїх іноземних активів.

"Будь-яка російська компанія, яка погодиться запускати турбіни в Криму, може зіткнутися з дуже високим ризиком санкцій, під які можуть потрапити в першу чергу їх бізнеси в Європі і США", -  сказав Жаворонков. 

Джерело, близьке до проекту будівництва ТЕС в Криму, сказав, що набір фахівців, які мають досвід запуску турбін Siemens, вже йде. У Росії на різних станціях встановлено 18 турбін цієї ж моделі, тому в країні вже є фахівці, які як мінімум знайомі з процесом їх запуску.