Екс-посол в Білорусі розповів, навіщо Лукашенку потрібна зараз Україна

Офіційний візит до Києва білоруського президента Олександра Лукашенка зумовлений катастрофічною економічною ситуацією у його країні

Про це надзвичайний та повноважний посол України у Білорусі у 2010-2011 роках Роман Безсмертний повідомив в ексклюзивному інтерв’ю Еспресо.TV.

"Білорусь знаходиться в архіскладному економічному стані", - заявив дипломат, й додав: "Такої низької підтримки, як зараз, у Лукашенка не було ще жодного разу за всі 24 роки його президентства. Це питання буде на першому місці".

Тому, ввважає Безсмертний, Лукашенко говоритиме про пожвавлення економічної співпраці Білорусі з Україною, оскільки порятунок білоруської економіки є питанням продовження його президентських повноважень.

Політик пояснив, що Україна цікавить Білорусь з питань постачання енергоносіїв, сільськогосподарського машинобудування, харчової промисловості, будівельної галузі, а також спільного військово-технічного виробництва (у т.ч. продукування спільних продуктів на експорт).

За словами Безсмертного, з 2010-2011 року товарообіг України з Білоруссю скоротився у 3 три рази - з $7 до $2 млрд. Й причина тому, на його думку, у політичній та економічній "пуповині", якою сучасна Білорусь прив’язана до Москви.

При цьому тема припинення бойових дій на Донбасі, зазначив Безсмертний, є лише "інформаційним забарвленням цього візиту".

"Ні питання перебування ТКГ (Тристоронньої контактної групи – ред.), ні питання змісту роботи ТКУ, вони не залежить від президента Білорусі. Це залежить від того,як працюватиме ОБСЄ, як працюватиме «нормандська четвірка", - заявив Безсмертний.

У Білорусі, наголосив Безсмертний, навіть не було нових ідей щодо роботи ТКГ, а проекти щодо участі Білорусі як члена ОБСЄ у врегулюванні конфлікту "пішли в минуле" ще півтора року назад.

Окрім того, Лукашенко запевнятиме українську сторону, що під час проведення спільних російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017" восени цього року "усе буде чинно", додав Безсмертний.