Польська опозиція вже готова влаштувати свій "Майдан" в країні

У найбільшій опозиційній партії Польщі “Громадянська платформа” говорять, що в країні можливий свій "Майдан" через політику правлячої партії

Про це заявив лідер найбільшої опозиційної партії “Громадянська платформа” Гжегож Схетина, передає Polsat News.

“Я не хочу Майдану в Польщі, але Качинський і більшість партії PiS (Право і Справедливість) робить усе для того, щоб призвести до такої ситуації”, - заявив Схетина.

Він наголосив, що не дозволить Ярославу Качинському, лідеру правлячої партії, узурпувати владу в Польщі.

"Або він впише розмови про політику і реальність у принципи демократичного парламентаризму, або він робитиме усе, щоб зламати цю демократію. І я зроблю все можливе, щоб не дозволити йому це",- підкреслив лідер опозиції

Польська правляча партія “Право і Справедливість”  хоче внести зміни до трьох законів - про Верховний суд, Національну суддівську раду та суди загальної юрисдикції. Таким чином, влада нібито хоче позбутися патологій у судовій системі країни. В свою чергу опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є спробою підпорядкувати судову владу виконавчій, таким чином знищивши її незалежність.

  • У Польщі президент, уряд та парламентська більшість належать до партії  "Права і Справедливості". Партією керує Ярослав Качинський, брат-близнюк президента, загиблого під час авіакатастрофи у Смоленську (Росія). Після перемоги представників партії на парламентських та президентських виборах керівництво країни узяло курс на прокатолицьку та націоналістичну політику, у т.ч. в стосунках з Україною.
  • Партія “Право і Справедливість” намагається провести судову реформу в Польщі, пропонуючи зміни одночасно до трьох законів - про Верховний суд, Національну судову раду і суди загальної юрисдикції. При цьому опозиція та більшість суддів виступають проти реформи й наполягають, що таким чином знищується незалежність судів.
  • Перед цим у Польщі мали місце запеклі суперечки через нові закони про громадські об'єднання та медіа.
  • 19 липня заступник Єврокомісії Франс Тіммерманс повідомив, що ЄС не виключає можливості введення санкції проти Польщі за прийнятя законів, які зруйнують незалежність судів у країні.