В Раді пропонують збільшити штраф за "сміття повз смітник" у 100 разів

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект, за яким штраф за викидання сміття повз урну буде збільшено у 100 разів і складе від 850 до 1700 грн

Група депутатів подала на розгляд парламенту законопроект №6730, який передбачає підвищення штрафів за викидання сміття "повз смітник". Документ подали 12 нардепів, головний ініціатор - перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

Згідно пояснювальної записки, неконтрольоване й переважно безкарне викидання сміття в не призначених для цього місцях стало серйозною проблемою практично на всій території України, особливо в містах. Тому нардепи вирішили значно підвищити покарання за засмічення навколишнього середовища.

Зокрема, в кодексі про адміністративні порушення пропонують прописати, що за викидання сміття з вікон і дверей вагонів потягів загрожує штраф 340-850 грн (сьогодні штраф складає 34-170 грн).

За викидання сміття з вікон і дверей автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів чи трамваїв, а також за борт річкового та маломірного судна пропонують підвищити штрафи так само до 340-850 грн, раніше сума складала від 8,5 до 17 грн.

Окрім того, автори законопроекту пропонують створити нову статтю в адміністративному кодексі, яку буде носити назву "про викидання сміття повз урну".

Згідно з цією статтею, викидання побутових відходів у населених пунктах за межі сміттєвих ємностей, призначених для збирання, утилізації чи переробки сміття тягне за собою штраф у розмірі 340-850 грн, а за повторне подібне порушення - від 850 до 1700 грн, якщо це не стосується описаних вище випадків.