Южаніна запропонувала новий формат відшкодування ПДВ

Прозоре отримання облігацій з певним терміном погашення і прибутковістю є вигіднішим для бізнесу, ніж строка в Тимчасовому реєстрі з примарною перспективою погашення ПДВ

Про це в інтерв’ю "Укрінформу" заявила голова парламентського Комітету з питань податкової і митної політики, народний депутат України від партії "Блок Петра Порошенка" Ніна Южаніна.

Зокрема, коментуючи дискусію щодо поправки, якою передбачався випуск облігацій внутрішньої державної позики на суму погоджених зобов'язань держави по поверненню податку на додану вартість по Тимчасовому реєстру відшкодування ПДВ, Южаніна зазначила, що проблема своєчасного відшкодування погоджених сум ПДВ існувала давно. Рівень заборгованості держави по ПДВ перед бізнесом в окремих періодах сягав 20 млрд грн. 

За переконанням Южаніної, "випуск облігацій внутрішньої державної позики на суму погоджених зобов'язань держави по поверненню податку на додану вартість по Тимчасовому реєстру відшкодування ПДВ є механізмом документального оформлення заборгованості держави перед бізнесом. Крім того, облігація як фінансовий інструмент, на відміну від строки в реєстрі, могла б бути використана платниками податків у господарській діяльності як предмет застави або відчуження, який до того ж передбачає нарахування щорічного прибутку у вигляді відсотків від номіналу".

Депутат вважає, що "прозоре отримання облігацій з певним терміном погашення і прибутковістю, є цікавішим і вигіднішим для бізнесу, ніж строка в Тимчасовому реєстрі з примарною перспективою погашення, і не несе жодних корупційних ризиків".

13 липня 2017 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік". В той же час, під час обговорення законопроекту в залі виникла дискусія з приводу поправки, яка передбачала випуск облігацій для відшкодування боргів по ПДВ по тимчасовому реєстру.

Зокрема, народний депутат Віктор Пинзеник зазначив, що "цією правкою передбачається замість повернення ПДВ живими грошима повернутися до знаменитої практики повернення ПДВ облігаціями …".

У відповідь Южаніна заявила, що "зараз прозвучала абсолютно неправильна інформація. Ви прочитайте, будь ласка, в цій поправці. Це - невідшкодований ПДВ по тимчасовому реєстру, ПДВ, сформований до 1 січня 2016 року, ще тоді, коли не було системи електронного адміністрування ПДВ, не підтверджений грошима, ПДВ, який розірве нам можливість автоматичного відшкодування зараз, це 4,6 мільярда гривень, які знаходяться в більшості своїй в судових спорах. Після виграшу судових спорів вони всі прийдуть і вимагатимуть відшкодування ПДВ грошима. Ми допустити не можемо, щоб зараз чесні платники, які забезпечують свій ПДВ грошима в системі електронного адміністрування, не змогли через декілька місяців отримувати".

За підтримку цієї поправки проголосували 198 депутатів, відповідно, рішення не було прийняте.