Понад 100 тис. поляків вийшли на протест проти влади

Понад сотню тисяч поляків по всій країні протестують проти прийняття судової реформи, за яку ЄС вже пообіцяв накласти санкції на Польщу

Про це повідомляє польська газета Wyborcza.

Найбільша демонстрація проходила у столиці країни Варшаві, мерія повідомила, що на вулицях зібралися близько 50 тисяч осіб, але поліція навела значно менші цифри - 14 тисяч.

Акції протесту відбувалися також у Познані, Вроцлаві, Лодзі, Кракові, Щецині і в десятках інших міст по всій країні. Загалом у протестах взяли участь понад 100 тисяч людей.

Учасники демонстрацій вимагали від президента країни Анджея Дуди ветувати ухвалений Сеймом законопроект, який передбачає звільнення усіх нинішніх суддів Верховного суду та призначення замість них, на тимчасовій засаді, міністра юстиції країни.

Законопроект ще має ухвалити Сенат (верхня палата парламенту Польщі), але не виключено, що голосування відбудеться вже сьогодні.

Згідно з пропонованою реформою, Верховний суд країни підпорядковуватиметься Міністерству юстиції. Голова Мін’юсту Польщі зможе самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій з представниками органів правосуддя.

Також закон надає депутатам можливість обирати членів Національної судової ради, яка призначає суддів.