Наукові журнали опублікували фейкову статтю про форму життя з "Зоряних воєн"

Три наукові журнали опублікували статтю про вигадану форму життя зі всесвіту "Зоряних воєн"

Її відправив нейробіолог, автор блогу Neuroskeptic, щоб з'ясувати, наскільки низькою є планка журналів, готових опублікувати дослідження за певну плату.

Очевидно, статтю про мідіхлоріани перед публікацією ніхто навіть не читав. Три журнали - International Journal of Molecular Biology: Open Access, Austin Journal of Pharmacology and Therapeutics і American Research Journal of Biosciences - опублікували її відразу ж, без попередньої оплати.

Ще один, American Journal of Medical and Biological Research, погодився опублікувати статтю після плати в $360. Абсурдність ситуації в тому, відмітив автор роботи, що людині достатньо швидко проглянути текст дослідження, щоб зрозуміти, що воно не має наукової значущості і рясніє відсиланнями до "Зоряних воєн".

Місцями автор навіть вставляв репліки персонажів, наприклад слова Палпатіна про Дарте Плегасе з "Помсти ситхів". Та і на загал основна частина тексту статті була просто скопійована з "Вікіпедії".

Деякі журнали запропонували авторові внести в текст статті деякі виправлення, наприклад виправити "мідіхлоріани" на "мітохондрії". Існування журналів, готових публікувати явно підробні статті, підриває авторитет самого поняття експертної оцінки, вважає автор.