Вчені створили матеріал, який перетворює вуглекислий газ на пластик

Американські вчені розробили біонічний лист, який споживає водень та перетворює вуглекислий газ на пластик, що може бути використано у промисловості 3D технологій

Про це повідомляє Hightech.

Біонічне лист, розробкою якого займаються в Медичній школі Гарварду, споживає водень та перетворює вуглекислий газ на пластик, який накопичує у своїх клітинах. Цей інноваційний процес виявився набагато ефективнішим за природний фотосинтез і може бути використаний для вироблення сировини для промислового 3D-друку.

Спочатку вчені створили систему для використання сонячної енергії за допомогою розщеплення води на кисень та водень, а потім імплантували в неї бактерію, що споживає водень. Бактерія, в свою чергу, бере з повітря вуглекислий газ і використовує його для створення молекул усередині своїх клітин. Вона може наповнювати свої клітини пластиком більше ніж на 80%.  

Цей процес нагадує звичайний природний фотосинтез, але набагато ефективніший за нього. Біонічний лист здатний поглинути 180 грамів двоокису вуглецю з 230 тисяч літрів повітря на кожен кіловат-годину енергії, яку він споживає. Іншими словами, він очищає 227 кубометрів повітря від СО2, а свою чергу створює полімери, як наприклад пластик.

Цього року дослідницька школа Гарварду збирається побудувати, на виділені кошти, великий, 5-літровий реактор в якому спробує відтворити цей процес у значно більших масштабах.