У СБУ розповіли, хто організовує акції фейкових "болгар" на півдні України

Співробітники Служби безпеки задокументували декілька фактів організації російськими кураторами псевдопротестних акцій, спрямованих на штучне розпалювання в Україні міжетнічних конфліктів

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Основна мета РФ - дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні та дискредитувати українську владу перед світовою спільнотою через начебто утиски національних меншин. Всі фейкові акції організовуються за схожим сценарієм, координуються спеціально призначеними кураторами, які перебувають на території Росії", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що під час проведення цих псевдопротестів співробітники спецслужби не зафіксували жодного факту участі в них справжніх представників національних меншин.  

Зокрема, у Запорізькій та Одеській областях правоохоронці викрили спробу організувати наприкінці червня акцію протесту, нібито, етнічних болгар, замовлену одним з координаторів антиукраїнських заходів Сергієм Хижняком. Він є одним із колишніх керівників громадської організації "Молоді регіони" та переховується в Росії.

Найняті для участі у провокації три десятки громадян  мали створити картинку для російських ЗМІ, перекриваючи автомагістраль із болгарськими прапорами й плакатами пропагандистського змісту. Інформаційне забезпечення фейкових акцій покладається замовниками на окремі, заздалегідь створені групи, діяльність однієї з яких співробітники спецслужби припинили  в Одесі.

Наразі учасники цієї ретельно законспірованої групи наразі дають викривальні покази стосовно координації антиукраїнської діяльності з території РФ. Вже встановлено, що зловмисники фінансувалися російськими спецслужбами через громадянина України Антона Давидченка, лідера ГО "Народная дружина" та "Молодежное единство" та координатора руху "Народная альтернатива". Чоловік переховується у Москві та на тимчасово окупованій території Донбасу. Правоохоронці задокументували, що зловмисники наповнювали та корегували контент декількох підконтрольних Давидченку Інтернет-ресурсів, які відкрито пропагують антиукраїнську ідеологію.