Племінниця шведського дипломата, який помер у СРСР, судиться з ФСБ

Племінниця померлого в радянському полоні шведського дипломата Рауля Валленберга подала до суду на Федеральну службу безпеки (ФСБ) Російської Федерації

Про це повідомляє Associated Press.

Родичі Рауля Валленберга, шведського дипломата, який врятував, щонайменше 20 тис. угорських євреїв від Голокосту, подали позов на адресу наступника КДБ про надання повної документації по його справі.

Племінниця Валленберга Марі Дюпуй заявила, що звернулася до Російської юридичної асоціації з проханням подати позов, тому що "численні прохання до російської влади протягом багатьох років, публічно і приватно, самими експертами-істориками та шведськими посадовими особами не принесли результатів".

Валленберг з липня 1944 року працював у шведському представництві в Будапешті, де став видавати євреям так звані захисні паспорта - документи, що посвідчують особу,яка очікує репатріації підданих Швеції. Це дозволило уникнути депортації цих євреїв в німецькі концтабори.

Валленберг зник після арешту Червоною Армією в 1945 році. Спочатку в СРСР заперечували, що він перебував у них, але пізніше опублікували інформацію, що він помер у в'язниці в 1947 році.