Ше.Fest: 10 причин поїхати на фестиваль Шевченка

Четвертий фестиваль Тараса Шевченка «Ше.Fest» приурочено до 100-річчя українській революції і якщо ви вагаєтеся чи їхати на фестиваль, ми зібрали 10 аргументів, чому цьогорічний «Ше.Fest» вартий «must have» списку фестивальника

Побачити модного Шевченка

Ви теж уявляєте Шевченка як стереотипного мислителя-пророка з вусами, який думає про тужливу долю України? Час відкрити для себе іншого, «свого» Шевченка. Тарас  з грецької означає «бунтар»  і  На Ше.Fest’і  ви переконаєтеся, що він - модник і неформал свого часу. Шевченко написав близько 250 робіт, а більшість з нас пам’ятає від сили 20. Ви почуєте найпоширеніші і маловідомі його твори у виконанні українських музикантів.

Музика нон-стоп

Цього річ на фестивалі  концерт не припинятиметься. Організатори підготували дві сцени: музичну та акустичну. На головній сцені виступатимуть Kozak System, Vivienne Mort, Веремій, Мрія Життя, Проти Течії та ін. На нічній акустичній  сцені заспіває соліст гурту «SWEETLO» Богдан Буткевич, яскраві  «Сонце в кишені»,  рок-гурт «Теорія Простору» виконає пісні на слова відомих поетів,  а  «MniShek» поєднає фольк і сучасну музику.

Вхід вільний

Вхід на фестиваль цього року безкоштовний! Організатори зазначають, що на локації будуть розміщенні скриньки для благодійних внесків у розвиток фестивалю, за які обіцяють подарунки. Окрім того, цьогоріч також буде продовжена акція «Картинами викупити Україну», на якій продаватимуть роботи художників за доступними цінами. Всі кошти виручені з акції підуть на допомогу військовим.

Бо там народився Тарас

Де проводити Ше.Fest,  як не у рідному селі Шевченка - Моринці? 203 роки тому тут народився саме той Тарас, а тепер його слідами будемо ходити ми.  У Моринцях відтворили хату  діда Тараса і хату, в якій жила сім’я Шевченків – для усіх фестивальників буде відкритий доступ до екскурсії шевченківськими місцями у Моринцях.  

Без алкоголю

Організатори й цьогоріч підтримують ідею здорового способу життя. Сільська громада в період фесту заборонить продаж алкоголю. Тому тут відпочивати безпечно. Шефестівці подейкують, що «тут п’яніють без вина!».

Ніч українського кіно

Вночі ви зможете зручно вмоститися в кріслах кінотеатру. Організатори відібрали для відвідувачів якісні та глибокі українські фільми останніх років. Ви побачите історію української емігрантки у фільми «Гніздо горлиці», у стрічці  «Моя бабуся Фані Каплан» дізнаєтеся про жінку, яку звинувачували у замаху на Леніна та зможете переглянути стрічку «Спадок нації» -  документальне кіно про вишиванку.

Розширення горизонтів

«Учітесь, читайте», а ще слухайте лекції від лідерів думок, громадських діячів та інтелектуалів. На Ше.Fest’і  виступлять відомі письменники - Василь Шкляр, Сашко Лірник. Заплановані лекції на тему Шевченка та сторіччя української революції.  А ще на вас чекають шевченківські поетичні батли. І все це на Просвітницькій галявині в поєднані з чудовими музичними виступами.

100% українською

«Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!» Шефестівці люблять свою мову, так, як любив її Шевченко. Всі виступи на  Ше.Fest’і  тільки українською. Виключенням можуть бути російськомовні твори Тараса Григоровича.

Театральна сцена і прем’єра

Театр  може передати атмосферу, в якій був Шевченко  і емоції, які він переживав. На театральній сцені фесту, окрім прем’єри, запланована вистава про останні стосунки Шевченка з Лекерою. «Полусмак останнього кохання» презентують відвідувачам від театру «Дзеркало».

Розваги для найменших

Шевченко писав, що діти - це «велика Божа благодать», тому  Ше.Fest – це фестиваль для всієї родини. Заплановано багато цікавих розваг для найменших відвідувачів від народної майстрині Леcі Колосенко, яка відома своїми солом’яними роботами. На спеціальній території для малечі проведуть майстер-класи з соломоплетіння, малювання. Відбудеться конкурс на краще дитяче виконання поезії Шевченка за цінні подарунки.

Зазначимо, що фестиваль започатковано до 200-річчя Тараса Шевченка. Цьогоріч на Ше.Фесті працюватиме 12 локацій з різноманітним баченням Шевченка. Окрім переліченого, на учасників чекають майстер-класи від народний умільців, книжковий ярмарок  та «своя», особлива атмосфера.

Фестиваль запланований в центрі села Моринці 12 – 13 серпня. На локації працюватиме наметове містечко та територія їжі. Вхід вільний!