Засудженого у справі Сенцова українця примусово зробили росіянином

Українцю Олексію Чирнію, засудженому в Росії до 7 років ув'язнення у справі Олега Сенцова, примусово надали російське громадянство

Про це повідомив у Facebook адвокат Чирнія Ілля Новіков.

"Я був у нього 24 липня. Перше ніж вивести Олексія до мене, йому дали прочитати повідомлення, що оскільки його заяву про відмову приймати російське громадянство, яку він подавав у Бахчисараї 18 квітня 2014 року, не виявлено, він тепер за законом про анексію Криму буде вважатися росіянином. І ніяких українських консулів до нього більше не пускатимуть", – написав Новіков.

Адвокат додав, що через це повернення українця на батьківщину унеможливлюється.

"Розпочату процедуру передачі для відбування решти покарання на батьківщині згорнуто. У Росії Чирній відсидів уже майже половину терміну", – зазначає захисник.

За даними Новікова, 26 липня Чирнія вже перевели на тюремний режим утримання.

"В Батайську колонію його привезли 6 жовтня минулого року, з тих пір 4 рази саджали в ШІЗО (штрафний ізолятор) під різними приводами. Начальству колонії не подобалося, що він відмовляється працювати. В червні йому зробили подвійний рапорт про порушення та оформили переведення на тюремний режим", - розповів адвокат.

Новіков додав, що Україна має використати затримання росіянина Віктора Агєєва в перемовинах щодо повернення додому ув'язнених українців, яким примусово надають російське громадянство.

"Російські дипломати вимагають від Києва дотримуватися Віденської конвенції, а російські вертухаї кажуть, що самі вирішуватимуть, хто в них чий громадянин. І це повертає нас до питання про Віктора Агєєва. Якщо вони публічно вписалися в справу Агєєва - треба користуватися цим і пов'язувати одне з іншим", - наголосив Новіков.