Україна може приєднатися до енергосистеми Європи за 10 років

На приєднанні України до європейської енергосистеми може знадобитися 10 років

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив керівник "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Місяць тому підписали угоду про майбутнє приєднання української та молдовської енергосистем до енергосистеми континентальної Європи. У нас є за цією угодою 5 років. Теоретично це можна зробити швидше. Практично - ніхто цього не робив навіть за 5 років. Середній термін на ці заходи в країнах, які приєднувалися раніше до цієї системи, - близько 10 років. У окремих випадках - набагато більше", - сказав чиновник.

Ковальчук зазначив, що наразі підключити Україну неможливо, оскільки це становитиме небезпеку для енергосистеми Європи через різницю в стандартах.

"Ця угода визначає все, що має зробити Україна, щоб показники стабільності та якості енергосистеми відповідали європейським стандартам. Поки ми їх не доведемо до цього рівня, нас не можуть підключити", - додав керівник "Укренерго".

За словами Ковальчука, оскільки таке приєднання відкриває великий спектр інвестиційної взаємодії, воно змінить весь розклад на енергетичному ринку, тому чинні українські монополісти опиратимуться цьому процесу.