Ветеран Другої світової зі США досі не пробачив сміхотворний штраф за втечу з полону

Американський ветеран ось уже 70 років ображений на владу через $13, які вирахували з виплаченої йому компенсації за перебування в полоні

Військовому нарахували меншу суму, тому що йому вдалося втекти, передає First coast news.

4 жовтня 1943 року 20-річний американець Енді Рамотник вилетів на бойове завдання в Італії. Він був радистом і механіком на бомбардувальнику Б-25. У бойовій операції Рамотнік брав участь в 43-й раз.

Над територією, контрольованою німцями, літак підбили. Рамотнік виявився в полоні. Його відправили до Франкфурта, допитали і перевели в табір для полонених в Австрії.

Через 19 місяців Енді Рамотнику і ще одному ув'язненому вдалося втекти. Незабаром на них натрапили німецькі солдати, які рили траншеї. Обидва знову опинилися в полоні.

У квітні 1945 року, їм знову вдалося втекти. Вони знайшли притулок на австрійській фермі, де вони переховувалися до завершення Другої світової війни.

Згодом Рамотнику з товаришем вдалося дістатися до розташування своїх військ. Їм надали по три місяці відпустки. Незабаром Енді Рамотніку прийшов лист з Військового міністерства США. У ньому йшлося про те, що солдату призначена компенсація за перебування в полоні: по долару за кожен день, загалом - 554 долари. У листі було також написано, що з його компенсації відняли 13 доларів за ті дні, які він провів у бігах.

94-річний американець досі не може забути цю приписку. Він обурений тим, що його, власне, оштрафували за виконання наказу - за інструкцією при першій ліпшій нагоді він мав втекти й допомогти втекти товаришам. Рамотник усе ще сподівається стягнути 13 доларів з влади - для нього це справа честі.