Блогер, що опублікував фейкову переписку з керівником відомої компанії, виявився ботом, - політолог

Політичний експерт Кирило Молчанов роз'яснив, як боти беруть участь у формуванні громадської думки

Про це політолог написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook

Тема фейковий листувань і ботів в соціальних мережах зараз стала актуальною. У ЗМІ періодично згадуються імена політиків, які активно користуються підтримкою експертів в соціальних мережах.

"Почну з того, що існує кілька популярних сервісів створення фейковий СМС. До того ж вони абсолютно безкоштовні. Наприклад, ось такий: http://sms.mblshkoblud.ru. За кілька хвилин ви можете написати, що Дональд Трамп бажає вам на добраніч, а Петро Порошенко цікавиться, чи не болить у вас голова після вчорашнього", - пише політолог, підтверджуючи свої слова скріншотом фейковой листування з президентом США.

За словами Кирила Молчанова, схожий випадок був в парламенті, коли опозиційним депутатам розіслали СМС-повідомлення з номером соратників по партії, що засідання переноситься.

"Також відома історія з брудними перевиборами в Чернігові, де хакери від імені Сергія Березенко, на той момент керівника Держуправління справами (ДУС), розсилали СМС відомим політикам. Березенко нібито звернувся за допомогою навіть до Льоні Космосу, і колишній мер Києва порадив випустити кілька номерів безкоштовної газети для "улюблених бабусь", - продовжує політичний експерт.

Як свіжий приклад використання фейкових технологій Кирило Молчанов згадав випадок, коли якийсь блогер - Аліна Панченко - поскаржилася, що її просять "атакувати політолога Кирила Молчанова за його статтю на "Гордоні". Причому звернулася до дівчини нібито Марина Бондаренко, керівник відомої компанії.

"Насправді досить прочитати скріни, щоб зрозуміти: швидше за все, маємо справу з фейком в тому чи іншому вигляді. Абсурд полягає в тому, що керівник компанії такого рівня, як позначена, пише зі свого аккаунта незнайомій людині з відкритим  проханням "опустити опонента". Я не знайомий особисто з Мариною Бондаренко, але більш ніж упевнений: людина, яка побудувала велику авторитетну компанію, ніколи не зробить таких необачних дурниць. Навіть якщо у будь-якої   впливової людини виникне бажання зробити будь-яку провокацію, то для цього є довірені особи і спеціально навчені люди, які заплутують сліди і дотримуються режиму максимальної конфіденційності", - вважає політолог.

При цьому Кирила Молчанова зацікавила особистість блогера, яка підняла весь цей скандал. Навіть побіжного пошуку інформації про неї в інтернеті досить, щоб прийти до певного висновку.

"Що стосується відомого блогера Аліни Панченко, то в інтернеті легко знайти підтвердження, що це бот. Ось цитата зі статті на сайті "Бізнес": "... як приклад просунутого бота можна привести сторінку під ім'ям Аліни Панченко. Нібито дівчина-журналіст працює на сайті bigmir.net. У друзях у неї 4,5 тисячі осіб, серед яких відомі політики".

В кінці поста політичний експерт просить колег, журналістів, блогерів перевіряти будь-яку інформацію перед її оприлюдненням, щоб не потрапляти в роздуті фейкові скандали.