У ГПУ розповіли, як функціонували "податкові майданчики" Клименка

Так звані податкові майданчики мінімізували надходження податків в бюджет від підприємств, фактично вони слугували конвертаційними центрами

Про це повідомила речниця Генеральної прокуратури України Лариса Сарган на своїй сторінці Facebook.

Ціна на послуги так званих "податкових майданчиків" коливалися в розмірі 10% від загальної суми, з яких 6,67% спрямовувалося в бюджет, а решта - місцевим співробітникам правоохоронних органів, які не фіксували порушення податкового законодавства.

Крім того, в колишньому Міністерстві доходів і зборів України діяв спеціальний департамент з нагляду за роботою цих "майданчиків". Департамент знаходився на окремому поверсі міністерства та мав обмежений доступ. Варто зауважити, що гроші в департамент, за наявними даними, направлялися готівкою та не обліковувалися в офіційних документах, реєстрах, на банківських рахунках відомства.

Замість визначених законодавством 20% оподаткування реального сектору економіки, бюджет України отримував лише 6,67% (а згодом взагалі 1,5%). Так бюджет України втратив 96 млрд. грн., що за курсом того часу становило близько 12 млрд. доларів США.

Для того аби стати керівником регіонального "податкового майданчику", необхідно було сплатити кошти за так званий "вхід" в програму. За показами свідків, вартість одного такого "податкового майданчику" подекуди сягала $1 млн.

Читайте також: Підпільна імперія податківця Януковича. Хто такий Клименко і навіщо йому тисяча вагонів

Хоча податкові майданчики називалися міністерством, жоден з них не належав державі. Усі вони контролювалися приватними особами, які сприяли злочинній організації.