У Львові археологи відкопали артефакти XIII століття

На площі Звенигородській у Львові під час археологічних досліджень було виявлено культурний шар XIII століття, доби Київської Русі

Про це повідомляє "Дивись інфо".

Археологічні розкопки розпочалися наприкінці травня на замовлення приватних підприємців, бо ділянка належить готелю, який знаходиться поруч.

Відомо, що у XIII столітті тут, ймовірно, був дерев’яний храм, на місці якого у ХІV столітті німецькі колоністи звели костел Марії Сніжної, сьогодні тут знаходиться греко-католицька Церква Матері Божої Неустанної Помочі. Для археологів така локація означала, що тут можливі цікаві знахідки.

"На сьогоднішній день з найцікавішого ми виявили кам’яне мощення XVII-XVIII століття, наразі більш докладно важко сказати ", – розповідає керівник археологічної експедиції Микола Шніцар.

Нижче кам’яного мощення  археологи виявили господарську яму XV століття. Але найцікавіше, зазначає керівник археологічної експедиції, що було зафіксовано культурний шар княжої доби або, як його ще називають, давньоруської, датований XIII століттям.

"Наразі вдалося розкрити тільки кілька квадратних метрів. Зі знахідок є тільки фрагменти кераміки – це уламки горщиків, а також дрібні уламки амфори. Наразі працюємо, будемо розкривати більші площі і маємо надію, що будуть виявлені більш цікаві знахідки", – розповів Шніцар.

За його словами, археологи сподіваються виявити ще якісь цікаві об’єкти, можливо, житлові споруди, чи ще щось. Для цього будуть розбирати кам’яне мощення і розширювати територію розкопок.

Розкопки будуть тривати ще місяць. Паралельно відбувається фотофіксація та опис знахідок.