Cуд повернув Києву сквер Небесної сотні

Вищий господарський суд залишив у силі рішення щодо повернення у держвласність ділянок поблизу Михайлівської площі у Києві, де облаштовано сквер Небесної сотні

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Вищий господарський суд України залишив у силі рішення господарських судів попередніх інстанцій щодо повернення у держвласність земельних ділянок поблизу Михайлівської площі, де громадою міста було облаштовано сквер Небесної сотні", - написала Сарган.

Спірні землі знаходяться в межах Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» на території пам’ятки археології національного значення, в межах охоронної зони ансамблю споруд Софіївського собору у Києві та належать до земель історико-культурного призначення національного та місцевого значення. У таких місцях забороняється будь-яке будівництво, крім особливо важливих споруд за індивідуальними проектами.

"Усупереч закону спірні ділянки були надані Київрадою під комерційне будівництво. На сьогодні суди усіх інстанцій погодились з доводами прокурора щодо незаконності такого рішення та задовольнили позов у повному обсязі. Символічно, що рішення суду прийняте в день народження героя Майдану Сергія Нігояна", — додала Сарган.