Вчені з'ясували, як відновити спинний мозок після травми

Учені провели операції на щурах і розібралися, як відновити функції спинного мозку після травми

Про це повідомляє Frontiers in Neurobiology.

Команда британських фахівців вивчила нещодавно розроблений метод відновлення чутливих нейронів після травм спинного мозку, щоб розібратися, що при відновленні відбувається на клітинному рівні.

Якщо рухові корінці можна відновити хірургічно, то чутливі корінці, як раніше вважалося, не відновлюються. Відповідно до нової методики, для їх відновлення треба зрізувати з корінця частину нервових клітин і ввести його глибше в спинний мозок, в задній ріг, де знаходиться безліч чутливих нейронів, які в нормі не пов'язані з чутливими корінцями безпосередньо.

До пацієнтів, які пройшли через таку операцію, поверталися спінальні рефлекси, проте не було до кінця зрозуміло, чому.

Команда провела аналогічні операції на щурах і використала електричні імпульси, щоб побачити, як відбувається відновлення. Як виявилося, дендрит, що знаходиться на кінцях нейронів, тягнеться до імплантованого корінця, таким чином відновлюючи функції нейронного контура.

Хоча метод поки застосовується експериментально, дослідники сподіваються, що в майбутньому з його допомогою можна буде відновлювати функції спинного мозку навіть після важких травм.