Будинки киян перевіряють на законність споживання теплоенергії

Київенерго перевіряє будинки столиці на законність споживання теплоенергії

Про це йдеться у сюжеті Еспресо.TV.

Прибудови до квартир, мансарди в житлових будинках, незаконні врізки в систему опалення та гарячого водопостачання. А в результаті через таке безкоштовне споживання тепла в опалювальний сезон платити доводиться усім мешканцям будинків. Яким пропорційно нараховують обсяг спожитої теплоенергії. Тому й отримують кияни інколи аномально високі нарахування, пояснюють у Київенерго. Реагуючи на скарги жителів, компанія з початку року проводить інспекції, аби виявити порушників та взяти на баланс додаткові опалювальні площі.

"Вже з весни ще в опалювальний сезон ми почали проводити інспекцію житлових будинків. Є розбалансування системи, адже ми сьогодні проводили інспекцію - це мансарди прибудовані, є у нас прибудови перших поверхів квартир, тобто збільшення опалювальної площі. Також дуже велика проблема, як це було на другому об'єкті, - це нежитлові приміщення, які "сидять" на будинковій системі і які не оплачують споживання теплової енергії, тобто за них платять мешканці будинку", - пояснила керівник департаменту по технічному аудиту та енергобалансам ПАТ "Київенерго" Ірина Деміна. 

Напередодні нового сезону вже обстежили тисячу столичних будинків. Інспектори Київенерго виявили понад 80 серйозних порушень. По ним оформлені акти з вимогою - або укласти договір на споживання тепла, або привести опалювальну систему і відповідність до проектної документації.

"Будемо боротися з порушниками, це буде акт комплексного обстеження, складеного спільно з балансоутримувачем. В індивідуальних випадках це буде оформлення акту порушень. Тобто ми будемо карати, використовувати методи стягнення з споживача. Якимось чином вони повинні платити", - підсумувала Деміна. 

Минулого опалювального сезону 90 відсотків тепла, яке споживала столиця, обліковувалось через тепло лічильники. Цього року показник зросте до 98-ми. А ще Київенерго оснащує лічильники модемами дистанційної передачі даних. Це нівелює вплив людського фактору та дасть змогу відслідковувати споживання тепла в будинках в режимі реального часу. До кінця року процес повністю автоматизують.