У Харкові створили інтерактивний сервіс із декомунізації

У Харкові презентували інтерактивну мапу "Харків. Декомунізація", створену для подальшої декомунізації міста

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Автори інтерактивного проекту пропонують харків’янам фіксувати на фото та відео радянську символіку, назви вулиць і проспектів, які ще не перейменувала міська влада, та надсилати цю інформацію на сайт.

"Наразі це односторінковий сайт, в якому є необхідний функціонал. Там розміщено витяг із закону про декомунізацію, перелік об’єктів, які, на наш погляд, підлягають декомунізації, інтерактивну мапу для позначок ще недекомунізованих топонімів і будинків. Кожен може зайти на сайт, заповнити форму, прикріпити фото чи відео із радянським символом, написати адресу об’єкту та надіслати нам. Ми після обробки інформації все оприлюднимо на карті", – розповів розробник інтерактивної мапи Костянтин Левін.

За словами одного з ініціаторів проекту Валентина Дебелого, попри те, що міська влада під тиском громадськості провела кампанію з декомунізації топонімів, ще залишилося багато неперейменованих об’єктів.

"Це проспект героїв Сталінграда, щодо якого навіть організовували петицію про перейменування, численна радянська символіка в оформленні мостів, стін найрізноманітніших будівель. До того ж, ми порушуємо питання перейменування найбільшого проспекту в Харкові – Московського проспекту. Ми вважаємо, що його потрібно дерусифікувати, бо не може в назві проспекту славитися столиця країни, з якою у нас війна", – зазначив Дебелий.

Зібрану базу недекомунізованих топонімів активісти планують передати на розгляд органам міської влади.

Упродовж останніх півтора року під час трьох декомунізаційних кампаній у Харкові було перейменовано майже 300 вулиць, проспектів, площ та інших топонімів.