В Австралії дороги ремонтуватимуть недопалками

Вчені з Королівського технологічного інституту в Мельбурні запропонували використовувати недопалки сигарет для зміцнення дорожнього покриття

Про це повідомляє Naked Science.

Щорічно курці по всьому світу викидають в цілому 1,2 млн тонн недопалків. Оскільки населення планети зростає, кількість недопалків збільшуватиметься. За оцінками дослідників, до 2025 року світове споживання сигарет може зрости на понад 50%. Недопалки руйнуються повільно - від декількох місяців до декількох років, у залежності від середовища.

Австралійські вчені протестували кілька способів "пакування" недопалків для використання в дорожньому покритті.

Так, сміття пропонується пакувати в капсули. Для цього недопалки сушать при температурі 105°C, кладуть під прес, а потім просочують гарячим бітумом (близько 150°C). У дорожньому покритті бітум є складовою асфальтобетону, скріплюючи мінеральні матеріали - щебінь, гравій або пісок.

Інший шлях виготовлення капсул - помістити висушені недопалки в парафін, розігрітий до 80°C.

Дослідники виготовили кілька зразків із використанням кожного типу капсул. Зразки розрізнялися за кількістю капсул у асфальтобетоні (10 кг/м3, 15 кг/м3 і 25 кг/м3) і в'язкостю бітуму. Всі варіанти протестували на стабільність, пружність, щільність і наявність заповнених повітрям порожнин. Найбільше навантаження витримала суміш із капсулами, просоченими бітумом. Оптимальна щільність суміші виявилася 10-15 кг/м3.

Дослідження показали, що використання капсул із недопалків не лише зміцнює дорожнє покриття, але й знижує нагрівання асфальту. Застосування таких матеріалів допоможе зменшити ефект "міського острову тепла" - явища, при якому температура в місті істотно вище, ніж в сільських областях навколо. У великих містах ця різниця може доходити до 12°C.