В Україні знову хочуть запровадити мобільний зв'язок за паспортами

Держспецзв'язку розробив законопроект про обов'язкову реєстрацію абонентів мобільного зв'язку

Про це повідомляє Ліга.Бизнес.

Законопроектом пропонує зобов'язати мобільних операторів збирати персональні дані всіх без винятку користувачів.

Крім того, Держспецзв'язку в цьому ж документі пропонує відродити практику ведення бази унікальних ідентифікаторів IMEI-кодів.

У пояснювальній записці до законопроекту Держспецзв'язку стверджує, що відсутність системи реєстрації абонентів та унікальних кодів мобільних телефонів ускладнює проведення заходів із нацбезпеки "в умовах кібернетичних загроз".

Система контролю по IMEI "сірого" імпорту мобільних телефонів почала працювати в Україні в 2009 році. В 2014 році Укрчастотнагляд позбавили такої функції, реєструвати IMEI стало необов'язково. Щодо проектів "паспортизації" абонентів, остання така пропозиція була в 2015 році.

За проектом Держспецзв'язку, з моменту ухвалення закону інші відомства матимуть лише три місяці на адаптацію своїх нормативних актів.

Національна комісія з питань регулювання зв'язку на черговому засіданні схвалила законопроект Держспецзв'язку, але зі значними зауваженнями. Так, регулятор пропонує збільшити перехідний період і розтягнути його на півроку. За цей час абоненти муситимуть надати операторам свої особисті дані.