Директор НАБУ розповів, де найбільше зловживань в "Укрзалізниці"

Основні зловживання у ПАТ "Українська залізниця" відбуваються на відомчому підприємстві, яке відповідає за державні закупівлі

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник під час презентації звіту Бюро за перше півріччя 2017 року, передає Еспресо.TV.

"Там є спеціалізоване підприємство, і за посади в цьому підприємств завжди йде боротьба, ми це бачим. Ми там дуже багато людей вже затримали, але робота ще триває - для того щоб навести там порядок", - пояснив він.

В якості "типової схеми" зловживань Ситник навів приклад з угодою компанії з концерном WOG.

"Зараз ми виграли суд по WOG (West Oil Group - ред.), по одному з тендерів, який на декілька сот мільйонів гривень. Була достатньо така типова схема: заходе WOG на підприємство, на "Укрзалізницю", спочатку умисно знижує ціну, для того щоб виграти тендер, потім нарощує... Підписується додаткова угода без всяких коливань на ринку палива, і там потім перераховуються кошти. Це сотні мільйонів збитків для залізниці в результаті змови", - розповів Ситник.

За його словами, суд визнав недійсною згадану угоду "Укрзалізниці" з WOG.

Загалом ситуацію в "Укрзалізниці" директор Бюро визнав "дуже напруженою".

Він сподівається, що на чолі цього холдингу з'явиться особа, яка спільно з НАБУ зможе "цю ситуацію покращити", як перед цим було зроблено в "Укргазвидобуванні".

"Поки що там до покращення дуже далеко", - додав Ситник.

При цьому він зазначив, що у нього наразі немає свідчень злочинних дій екс-голови "Укрзалізниці" Войцеха Балчуна, але якщо такі з'являться, то обов'язково будуть розслідувані, запевнив директор НАБУ.