Американські дипломати на Кубі втрачають слух, США говорять про "звукову атаку"

У 2016 році співробітники американського посольства на Кубі почали жалітись на втрату слуху

Про це повідомляє АР.

Всього надійшли скарги від п'ятьох дипломатів та їхніх чоловік та жінок. Крім того, описані симптоми свідчать про те, що дипломати та члени їхніх сімей могли отримати струс мозку.

Через це двоє американських диппредставників вже покинули Кубу і почали лікуватись. Один з них тепер носитиме слуховий апарат.

Неофіційно американські дипломати припускають, що вони могли постраждати через невідомий пристрій, який здатен відтворювати звуки, які не чує людина.

Невідомо, чи це була спланована атака чи випадковість. Офіційно про кількість постраждалих та їхні симптоми не повідомляється.

Водночас уряд Куби заперечує свою причетність до проблем із слухом американських дипломатів. МЗС країни дізналось про цей інцидент у лютому 2017 року і відразу почало розслідування, його результати не повідомляються.

У відповідь у травні 2017 року США вислали двох кубинських дипломатів. На острові цю висилку назвали безпідставною.

Однак у Вашингтоні не виключають, що напад на американських дипломатів організували представники третьої країни, наприклад Росії. Це могли зробити, щоб "посварити" США та Кубу або помститись Сполученим Штатам.

Читайте також: Що робити з путінською Росією. Колонка екс-директора ЦРУ

Очікується, що на Кубу прибудуть агенти ФБР і розслідуватимуть цю справу.