Вчені навчили клітини організму лікуватися від діабету

Відкриття вчених з Бергенського університету в Норвегії наблизило час, коли діабет стане виліковний: за допомогою стовбурових клітин їм вдалося навчити клітини шкіри виробляти інсулін

Про це повідомляє Science Daily.

Вчені заявляють, що вони вже близькі до чіткого розуміння того, як змусити клітини організму виробляти інсулін. Це власне призведе до створення клітин-дублерів, які будуть контролювати рівень інсуліну людини.

Тепер метою вчених є трансплантація цих клітин в організм людей, хворих на діабет. Вони хочуть за їх допомоги повністю позбавити пацієнтів від необхідності вимірювати рівень цукру і робити ін'єкції інсуліну.

Вчені запевняють, що замість цього будуть імплантуватися спеціальні капсули, клітини в яких спеціально виготовлені для кожної людини. Ці капсули і будуть займатися виділенням інсуліну і реагуванням на зміну рівня цукру.

Зараз між вченими, які намагаються представити ліки від діабету, справжня гонка. Відбувається маса відкриттів, але до комерціалізації справа доходити рідко. Хоча успішний продукт обіцяє і вченим, і фармацевтам величезні прибутки. 

У світі налічується понад 400 млн людей, які страждають на діабет. Сьогодні всі способи контролю цукру для них недосконалі, а ті автоматизовані пристрої, що з'являються і анонсуються, дуже повільно доходять до ринку через регуляторів.