Комісія ООН зібрала докази для засудження Асада за військові злочини

Комісія ООН з питань розслідування подій в Сирії зібрала достатньо доказів, щоб засудити президента Сирійської Арабської Республіки (САР) Башара Асада за військові злочини

Про це в інтерв’ю швейцарським ЗМІ заявила член комісії Карла дель Понте, повідомляє Reuters.

70-річна Карла дель Понте минулого тижня оголосила, що відмовляється від місця у комісії через своє розчарування нездатністю Ради Безпеки ООН продовжувати роботу і створити спеціальний трибунал для Сирії, який міг би спробувати засудити військових злочинців.

На запитання про те, чи є достатньо доказів для того, щоб засудити Асада за військові злочини, вона відповіла ствердно.

"Так, я впевнена, що справа готова. Саме тому ситуація настільки розчаровує. Незважаючи на це, немає прокурора та немає суду", - наголосила дель Понте.

Читайте також: Чи почнуть росіяни воювати з американцями в Сирії

Сирійський уряд заперечує повідомлення комісії, що заявила про широкомасштабні військові злочини, вчинені державними збройними силами та службами безпеки Сирії. Однак, незважаючи на те, що ООН створює новий орган для підготовки судового переслідування, немає жодних ознак того, що буде створений суд для розгляду військових злочинів, вчинених за роки війни, впевнена дель Понте.

Окрім того, за її словами, Радбез ООН не має наміру звертатися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

"Протягом шести років комісія розслідувала: тепер прокурор повинен продовжувати свою роботу і приводити військових злочинців до спеціального суду, але це саме те, що блокує Росія своїм правом вето в Раді Безпеки ООН", - повідомила вона.