Литва відмовиться від російського софту у держустановах

В Литві мають намір відмовитися від використання російського програмного забезпечення в державних установах

Про це розповів віце-міністр оборони Литви Едвинас Кярза, повідомляє Delfi.

За його інформацією, наразі фахівці з кібербезпеки шукають альтернативу використовуваному в державних відомствах і на держпідприємствах "небезпечному програмному забезпеченню, пов'язаному з Росією".

За його словами, таке ПЗ залишає лакуни, що дозволяють хакерам зламувати системи.

"Відомі випадки, коли має місце підозріле програмне забезпечення. Помічено, що (в ньому) залишені можливості для підключення, а коли відбувається підключення, залишається гадати, що вони роблять, як вони контролюють", - сказав міністр.

Разом з тим, він зазначив, що лакуни були виявлені не в цьому році, а саме ПЗ ще не змінено, але доступ до систем обмежений.

Читайте також: Як діятиме заборона на 1С в Україні

Окрім того, повідомляється, що литовські парламентарії вже звернулися до прем'єра країни з проханням оцінити масштаб використання російських інформаційних систем у державних відомствах і на підприємствах, що мають стратегічне значення для нацбезпеки.

Як повідомляється, Департамент поліції країни з 2006 року використовує створені на основі платформи 1S:Imone модулі системи фінансового обліку, це було заборонено після того, як Федеральна служба безпеки (ФСБ) встановила, що російська розвідка могла використовувати це забезпечення для шпигунства.

Крім того, Литовські залізниці (Lietuvos gelezinkeliai), за словами парламентаріїв, використовують систему безпеки Klub-U розробки Іжевського радіозаводу, який відноситься до військово-промислового комплексу Росії.