ФСБ планує теракти в Росії, щоб звинуватити в них екс-бійців АТО

Російські спецслужби намагаються заманити в Росію екс-бійців АТО, щоб потім звинуватити їх у терактах і провокаціях, влаштованих ФСБ

Про це заявив голова СБУ Василь Грицак, передає Еспресо.TV.

"Головна новинка російських спецслужб - використання "втемну" колишніх учасників АТО для прикриття своїх операцій. ФСБ через підконтрольну російську структуру "Федеральний інформаційний центр "Аналітика і безпека" готує провокацію проти нашої держави", - сказав Грицак.

За даними СБУ, керівники цього центру Мільченко Руслан і Соколов Сергій отримали завдання від ФСБ підібрати з числа колишніх воїнів АТО кандидатів для нібито заробітку в Росії. Як посередників вони залучили двох українських громадян.

"Росія проявила дуже великий інтерес і вже з'явилася інформація на LIFE.RU про те, що нібито українські спецслужби викрали громадянку України Мастікашеву Дар'ю. Разом із нею ми затримали та Каратея Олександра. Вони проживали на Дніпропетровщині та займалися підбором виконавців. Саме Дар'я була близькою до Соколова, в них були близькі стосунки", - розповів Грицак.

За словами глави СБУ, жінка разом із помічником запропонували трьом колишнім учасникам АТО жителям Дніпропетровщини Юрію Бондару, Сергію Морозову та Станіславу Юркевичу виїхати до Москви на будівельні роботи за хорошу винагороду. За тиждень хлопцям запропонували заробити кількасот доларів. Їм видали одяг, інструменти та гроші на дорогу.

"На цих колишніх бійців російські спецслужби планували "повісити" власноруч підготовані диверсії або теракти в Москві і не тільки в Москві. Усі пересування фіксувалися на камеру з моменту їх виїзду до Росії. Хлопці мусили віддати свої документи і на одного з них оформили оренду квартири", - сказав Грицак.

Були відзняті та відправлені до Росії їхні посвідчення учасників АТО. В Москві агент ФСБ привів одного з хлопців московським метрополітеном на площу, де сходяться три вокзали: Ленінградський, Казанський і Ярославський і аеропорт Домодєдово. Російські поліцейські зупинили їх, перевірили паспорти. Після кожного об'єкту агент телефонував на номер українського оператора для звіту.

У сумку з одягом і інструментами знайшлася інструкція для бригадира. Він спочатку не зрозумів, що його попросили зробити. Російські спецслужби фіксували пересування екс-бійців по інфраструктурних об'єктах як нібито докази підготовки терактів у Москві.

Василь Грицак зазначив, що хлопці не повернулися б живими, якби один із хлопців зрозумів, що їх використовують "втемну". Вони вимкнули телефон, знайшли друзів у Москві та змогли швидко поїхати з Росії до України.