З'явився тест, що допоможе виявити рак ще до перших симптомів

Вчені з Онкологічного центру Джонса Гопкінса (Балтімор, США) розробили новий спосіб аналізу крові, за допомогою якого можливо діагностувати онкологічне захворювання до появи симптомів

Про це пише MedPage Today.

Вчені з'ясували, що вмираючі пухлинні клітини виділяють фрагменти ДНК у кров. За допомогою нового тесту, який назвали рідкої біопсією, ці фрагменти можна виявляти та досліджувати. Аналіз відрізняється від інших тим, що може відрізнити ДНК пухлин та інших змін ДНК, які зазвичай беруть за біомаркери раку. З його допомогою можна виявити рак молочної залози, товстої кишки, легенів та яєчників.

Вчені провели випробування цього тесту: пухлинну ДНК він виявив більше ніж у половини пацієнтів, які брали участь в експерименті. У всіх з них діагностували рак першої стадії. Хоча цей тест розробляли для визначення раку на ранній стадії, він працює краще на пізніх стадіях.

Наразі невідомо, коли цю методику запровадять: вчені продовжать експериментувати з різними групами, тому що тест ще потрібно доопрацювати. Дослідники планують протестувати цю методику на пацієнтах з різними типами пухлин.