Шахтарі пікетують Кабмін через бездіяльність Держгеонадр

Понад півтисячі гірників шахт з Кіровоградщини пікетують Кабмін через непродовження Державною службою геології та надр ліцензії на видобуток уранових руд. Шахтарі вимагають термінового втручання уряду, бо їхня робота блокується впродовж трьох місяців комісією з питань надрокористування при Держгеонадрах

«Вже три місяці  Держгеонадра блокує видачу дозвільних документів, чим ставить під загрозу саме існування шахти, а три тисячі працівників позбавляє робочих місць», - повідомив громадський діяч Ігор Криворучко.

Працівники Східного ГЗК говорять про критичну ситуацію на підприємстві із виплатами зарплат. «Акція протесту викликана бездіяльністю Державної служби геології та надр України, яка була зобов’язана продовжити дію спеціальних дозволів на добування уранової руди. Через це вже три місяці Смолінська та Інгульська урановидобувні шахти простоюють. Збитки ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» перевищили 300 млн грн, не сплачуються податки в центральний та місцеві бюджети. Люди не мають чим годувати сім'ї, держава недоотримує сотні мільйонів гривень в бюджет», - йдеться у зверненні активістів.

Вони наголошують, що непродовження ліцензій призведе до зриву умов контрактів, за якими Україна отримує свіже ядерне паливо для атомних електростанцій України.

Про необхідність оперативного втручання в дії нового керівництва Держгеонадр говорив і міністр екології Остап Семерак.

«Вкотре розчарувало засідання комісії Держгеонадр, на якому розглядалося рішення про продовження спецдозволу для добування уранових руд для державного підприємства «СхідГЗК». Не зібрали кворум. І це вже не вперше, - зазначив Остап Семерак. - Впевнений, що «ігрища» окремих осіб, не повинні в жодному разі впливати на роботу підприємств галузі, в тому числі і на функціонування Інгульської шахти ДП «СхідГЗК».

Як відомо, структурний підрозділ Східного ГЗК, шахта «Інгульська» розташована у селі Неопалимівка поблизу Кропивницького. Вона веде видобуток руди з Мічуринського і Східної зони Центрального родовища.