У Тихому океані знайшли затонулий 72 роки тому військовий крейсер США

У Тихому океані знайшли уламки американського важкого крейсера "Індіанаполіс", який був затоплений японським підводним човном 30 липня 1945 року

Про це повідомляє ВВС.

Корабель знайшли на глибині 5,5 км. Точне місце знахідки не розголошується.

"Індіанаполіс" загинув, коли повертався після секретної місії "Малюк" по доставці на острів Тініан частин для атомної бомби, яку в подальшому скинули на Хіросіму. На борту корабля знаходилися близько 1200 військових, врятувати вдалося 316 осіб. Це найбільша втрата в історії американського військового флоту і наймасовіша загибель особового складу.

"Індіанаполіс" був торпедований японської субмариною у Філіппінському морі. Корабель пішов під воду дуже швидко - за 12 хвилин. Через це місцезнаходження крейсера вподовж десятиліть залишалося невідомим.

300 людей потонули разом із кораблем, інші загинули від зневоднення, галюцинацій і нападів акул. Оскільки американські військові бази не отримали сигнал лиха з корабля, людей, які вижили, знайшли тільки за чотири дні після катастрофи.

Уламки крейсера виявила група з 13 цивільних дослідників під керівництвом співзасновника компанії Microsoft Пола Аллена, який назвав знахідку історичною.

"Будучи американцями, ми всі маємо бути вдячні команді за їхню мужність, завзятість і жертву в тих жахливих обставинах. Хоча наші пошуки інших уламків продовжаться, я сподіваюся, що всі пов'язані з цим історичним кораблем відчують у якійсь мірі відчуття заспокоєння після цієї довгоочікуваної знахідки", - заявив  Аллен.

Пошуковий корабель Пола Аллена не вперше виявляє затонулі за часів Другої світової війни кораблі. Раніше команда виявила уламки японського військового корабля та італійський міноносець.