У російському Сочі сталася екологічна катастрофа через Олімпіаду-2014

У Краснодарському краї та Адигеї загинули реліктові самшитові ліси, що були майже повністю знищені шкідником, який занесли рослини, куплені для Олімпіади в Сочі

Про це повідомляє російське видання "Комерсант".

Вид, який пережив льодовиковий період, майже повністю знищений метеликом огнівкою - шкідником, занесеним в рослинах, які були закуплені в 2012 році в Італії для сочинської Олімпіади.

На сьогодні мова йде лише про спробу порятунку цього рідкісного виду, Мінприроди Росії збирається створити розплідник для вирощування самшиту, щоб коли-небудь спробувати знову висадити його в природі.

При підготовці до Олімпіади в Сочі у 2014 року значна частина інфраструктури зводилася на території, де росли ці рідкісні ліси. Збиток природі пообіцяли компенсувати, а саме у 2012 році в ході акції "Зелений марафон" на території Олімпійського села висадили саджанці іншого виду - кулястого самшиту вічнозеленого. 

Організатори з гордістю підкреслювали, що їх привезли з італійського розплідника. Проте всього лише через 5 років самшитники Кавказу виявилися на порозі повного зникнення, через шкідника, який завезли разом з італійськими рослинами.