Убивство в СІЗО Одеси: арештант убив працівницю за катування

Убивство арештантом працівниці Одеського СІЗО сталося внаслідок службової недбалості адміністрації та нелюдських умов утримання підозрюваних

Про це свідчить розслідування обласної прокуратури, повідомляє у Facebook прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

"Прокуратура виявила факти нелюдського поводження з утриманими та розпочала розслідування за фактом перевищення службових повноважень. У ході подальшого слідства встановлено кричущі факти поводження з арештантами зі сторони працівників пенітенціарної установи. У зв’язку із цим, прокуратура змінила правову кваліфікацію на катування, за що передбачено 10 років ув’язнення", - повідомила Сарган.

Крім того, виявлено вибіркове ставлення працівників установи до деяких утриманих, надання їм преференцій. Так, після вбивства співробітника СІЗО обшуки та "наведення порядків" проводилося не в усіх камерах та навіть не в усіх корпусах. До деяких місць утримання арештантів взагалі не заходили та не перевіряли дотримання режимних вимог.

Водночас документація, яку вивчили слідчі прокуратури, свідчить про проведення обшуків і необхідних заходів у всіх камерах. У зв’язку із цим розпочато розслідування за фактом службового підроблення.

Сарган зазначила, що адміністрація СІЗО повісила в закладі портрет організатора масових репресій у СРСР Фелікса Дзержинського, порушивши закон про декомунізацію.

"Про що взагалі може йти мова, коли на стінах пенітенціарної установи висить такий яскравий приклад тоталітарного режиму, як портрет Дзержинського. Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 436-1 КК України (поширення представником влади комуністичної, нацистської символіки, пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного, тоталітарних режимів)", - зазначила Сарган.