Домашніх роботів можна змусити зашкодити людині, - дослідження

Дослідники з кібербезпеки з'ясували, що хакери можуть зламати домашніх роботів, і змусити їх зашкодити людям

Про це повідомляє Bloomberg.

Дослідники з компанії, яка спецалізується на кібербезпеці IOActive, розташованої в Сіетлі, з'ясували, що хакери можуть зламати домашніх роботів і таким чином стежити за їх власниками, отримуючи фото та відео файли. Окрім цього, через уразливість роботів можна буде змусити травмувати людей чи пошкодити майно.

Наразі недоліки знайшли в системах безпеки промислових моделей Universal Robots, роботів японської компанії Softbank Group Corp. Pepper і NAO, а також у Alpha 1 і Alpha 2, яких розробила китайська компанія UBTech Robotics.

Читайте також: Роботи станцювали на виставці у Пекіні.Фоторепортаж.

Для свого дослідження фахівці використовували Alpha 2. Зламавши робота, вони змусили його "з усіх сил" протикати викруткою помідор.

Як зазначили The Verge, роботи типу Alpha 2 не зможуть заподіяти фізичної шкоди тим, хто знаходитиметься на відстані більше, ніж 0,5м від нього. При цьому вони з легкістю зашкодять маленькій дитині або ж домашній тварині.

Тим часом у Bloomberg зазначають, що роботи Universal Robotics розроблені для роботи з людьми, як і більшість промислових моделей. В IO Active змогли зламати робота і відключити ключові функції безпеки. Представники компанії розповіли, що подібний злам може призвести до тяжких наслідків: розробки Universal Robotics досить потужні, і "навіть на низькій швидкості їх сили достатньо, щоб зламати людині череп".

Провідний консультант з питань безпеки в IOActive, Лукас Апа коментує: "Зараз індустрія з виробництва роботів тільки розквітає, але ми повинні переконатися, що у нас буде безпечне майбутнє по мірі її розвитку."