Експерт пояснив, чому дорожчає газ на авто

Ціна вже наблизилася до свого максимуму, подальше зростання ставить під сумнів використання автогазу, вважає експерт

Про це заявив аналітик "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн, інформує Oilnews.

За його словами, можна виділити такі причини дефіциту ресурсу.

З початку квітня до кінця червня ціни падали. Природно, трейдери не хотіли везти ні тонни газу більше, ніж треба для роздрібу: за час доставки газу він встигав впасти в ціні нижче закупівлі.

"У квітні-травні сховища були забиті під зав'язку, цей буфер ми "їли" три місяці. Коли ближче до липня в резервуарах зявилося дно, усі кинулися заповнювати запаси з Білорусі і Росії, в наших традиційних джерелах. Але виявилось, що відразу декілька виробництв стали на планові ремонти або готуються до цього", - сказав експерт.

І навіть той газ, який вдалося купити, застряг на стикових станціях "Укрзалізниці". У монопольного оператора перевезень закінчилося дизпаливо. Чинник "Укрзалізниці" сьогодні є не менш впливовим, ніж об'єктивний дефіцит ресурсу у виробників.

Трохи вирішити ситуацію міг автомобільний імпорт газу із західних країн(Польща, Угорщина, Словаччина), але нюанси не дозволяють реалізувати їх в повному об'ємі. Ні поляки, ні білоруси везти сюди газ у своїх машинах не хочуть. А українським водіям для таких маршрутів треба дозвіл на роботу, який оперативний ніхто не зробить.

На його думку, ціна вже наблизилася до свого технологічного максимуму - подальше зростання ставить під сумнів використання автогазу.

Читайте також: Чому дорожчає газ на авто та на що чекати водіям

"Думаю, що ця позначка - 18 грн/л. В результаті - значне падіння споживання, і чим швидше воно станеться, тим швидше наповниться ринок. З обережним оптимізмом вважаю, що це станеться до середини вересня. Ну а далі - тільки вниз, до 11-12 грн/л", - прогнозує експерт.