Луценко пояснив, як реформувати пенітенціарну систему у зв'язку з подіями в одеському СІЗО

Генеральний прокурор Юрій Луценко після подій в Одеському слідчому ізоляторі має намір ініціюватиме питання про кардинальне реформування пенітенціарної служби

Про це він сказав під час робочої поїздки до Запоріжжя, коментуючи резонансні інциденти в Одеському СІЗО, повідомили в Управлінні зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури.

Луценко зауважив, що останнім часом пенітенціарне законодавство було значно лібералізовано та гуманізовано.

"Але, на жаль, те, що відбулося в Одеському слідчому ізоляторі, вказує на повне нехтування законом з боку керівництва даного закладу", - сказав він.

Генпрокурор наголосив, що викликає шок той факт, що засуджений до пожиттєвого строку покарання за вбивство був розконвойований й, днями не заходивши до своєї камери, вільно пересувався територією СІЗО.

Також Луценко прокоментував застосування фізичної сили до в’язнів.

"Без відповідного наказу, який є згідно із законодавством обов’язковим, без узгодження з прокуратурою задіяння спецназу для масового без розбору побиття є і незаконним, і просто шокуючим", - зазначив очільник генпрокуратури.

Генпрокурор повідомив, що ініціюватиме не лише персональну відповідальність керівника спецназу та керівника СІЗО, але й перегляд діяльності всієї пенітенціарної служби.

"Робота там низькооплачувана, а сама служба корумпована, нехтує законами і неефективна. Ми повинні, і я говорив про це з прем’єр-міністром, кардинально реформувати пенітенціарну службу - це означає більшу зарплату, новий персонал і нове керівництво. Я переконаний, що бізнес, який крутиться навколо СІЗО, не повинен призводити до вбивств і побиття людей в цих держаних закладах", - додав Луценко.