ФСБ викрала мешканця Сумщини, аби змусити його шпигувати проти України

Рішеннями судів у Сумській та Івано-Франківській області від кримінальної відповідальності звільнено двох чоловіків, які добровільно повідомили СБУ про спроби вербування російськими спецслужбами

Про це повідомляє прес-служба відомства.

На Сумщині до співробітників СБУ звернувся мешканець прикордонного району, який повідомив, що на території України його поранили російські прикордонники та викрали до РФ. Чоловік кілька тижнів насильно утримували у Росії, до нього застосовували фізичний та психологічний тиск, примушуючи до роботи на ФСБ. Він був змушений дати згоду, щоб повернутися в Україну.

Після повернення додому громадянин відразу звернувся на телефон "лінії довіри" СБУ та добровільно повідомив про спробу вербування.

Мешканця Івано-Франківської області затримали прикордонники ФСБ РФ за нелегальний перетин кордону. Співробітники ФСБ шантажем та погрозами змусили чоловіка дати згоду на співпрацю. Повернувшись додому, він за власної ініціативи звернувся в СБУ та розповів про контакти зі спецслужбою країни-агресора.

Обох громадян на підставі ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України звільнено від кримінальної відповідальності.

Судді врахували, що громадяни на виконання злочинного завдання іноземної держави ніяких дій не вчинили та добровільно заявили правоохоронцям про свій зв’язок з іноземними організаціями та їх представниками.