2 українців повідомили СБУ, що їх хотіла завербувати ФСБ

Суди Сумської та Івано-Франківської областей звільнили від кримінальної відповідальності двох чоловіків, які добровільно повідомили СБУ про спроби вербування російськими спецслужбами

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

У відомстві розповіли, що до них на Сумщині звернувся житель прикордонного району. Він розповів, що на території України його поранили російські прикордонники та викрали до Росії.

Таким чином викраденого насильно утримували у країні протягом кількох тижнів, під час чого тиснули на нього фізично і психологічно, змушуючи працювати на ФСБ. Тоді чоловік був змушений погодитися на це, щоб повернутися додому. Втім, після повернення до України, він звернувся на телефон "лінії довіри" СБУ та добровільно повідомив про спробу вербування. 

"Жителя Івано-Франківської області затримали прикордонники ФСБ РФ за нелегальний перетин кордону. Співробітники ФСБ шантажем та погрозами змусили чоловіка дати згоду на співпрацю. Повернувшись додому, він за власної ініціативи звернувся в СБУ та розповів про контакти зі спецслужбою країни-агресора", - розповіли у відомстві.  

В результаті обох цих чоловіків звільнили від кримінальної відповідальності, адже громадяни на виконання злочинного завдання іноземної держави ніяких дій не вчинили та добровільно заявили правоохоронцям про свій зв’язок з іноземними організаціями та їхніми представниками.